su.gen.tr
Su

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar











Suyun Klorlanması

Suyun klorlanması, suyun dezenfeksiyon işlemlerinden bir tanesidir. Su sisteme verildikten sonra mikroorganizmalarla kontamine olabilir. Bunu engellemek için arıtma tesislerinde filtreden geçtikten sonra su sisteme girdikten sonra bulaşabilecek mikroorganizmaların üremelerinin önüne geçilir. Dağıtım sistemi içinde depolarda bulunan suyun klorlanması belli aralıklarla yapılarak dezenfeksiyona devam edilir.

Klorun bakteriler üzerinde bakterisit etkisi vardır. Bunu da glikoz oksidasyonunu engelleyerek ve enzim aktivasyonunu azaltarak gerçekleştirir. Klor, basit anlatımıyla suda çözündüğünde hipoklorik ve hidroklorik asit ortaya çıkar. Hipoklorik asit ( HOCl) ve hipoklorit iyonlarının yoğunluğu serbest klor olarak tanımlanır. Ortam pH değerinin ayarlanması ile elde edilen HOCl ve klorun amonyak ile birleşmesinden oluşan türevleri çok güçlü bakterisit etkiye sahiptirler ve bu şekilde 1900 un başından beri dezenfektan olarak kullanılmaktadır.

Dezenfeksiyon Metodu olarak Suyun Klorlanmasının Avantajları
  • Klorlama işlemi geniş bir mikroorganizma çeşidi üzerinde etkilidir.
  • Rezidüel dezenfeksiyon (ikincil dezenfeksiyon) yaparak süreklilik sağlar.
  • Tat, koku ve kimyasal anlamda kontrol sağlar.
  • Sudan kaynaklanan hastalıklar ile suyun klorlanması işlemi ve diğer dezenfektant maliyetleri kıyaslandığında klorlamanın ekonomik katkısı tartışmasız daha fazladır.
  • Yüzme havuzlarında ve depolarda da kullanılarak çok yönlü kullanım alanının olması klorlamayı diğer yöntemlere göre avantajlı kılmaktadır.
Şebeke Suyunun Klorlanması
Ülkemizde içme suyunun standartlarını Sağlık Bakanlığı belirlemekte ve yerel yönetimler de dezenfeksiyon işlemlerini yürütmektedirler. Dünyada ishal vakalarının çok önemli bir bölümü sudaki mikroorganizmalardan ve ölüme varacak kadar ciddi sonuçlar yaşanmaktadır. Şebekelerdeki suyun klorlanması işleminde sınırlar yasalar ile belirlenmiş olup, yönetmelik gereği şebekenin uç noktalarında rezidüel klor miktarı 0.
Suyun Klorlanması

5 ppm olarak tayin edilmiştir.

İçme-kullanma suyu temini basitçe şu aşamalardan oluşur:
  • Suyun içindeki partiküller bir araya getirilir,
  • Bir araya gelen partiküller sedimantasyon ile dibe çöker,
  • Filtreleme yapılarak dibe çökmeyen diğer parçacıklar da elenir,
  • Katı maddeler atıldıktan sonra mikroorganizmaları yok etmek için klorlama ile dezenfeksiyon yapılır. Biyolojik arıtma yapılıyorsa, biyolojik arıtmadan sonra klorlama yapılması uygundur.
Şebekede tam ve sürekli kontrol sağlanamıyor ve bütünlük yoksa suyun klorlanmasının hayati derecede önemi vardır.

Yüzme Havuzundaki Suyun Klorlanması
Küçük havuzlara el ile klor tatbiki rahatlıkla yapılırken büyük havuzlarda bir klorlama sistemi kurulmalıdır. Kişisel havuzlarda 0.4 - 0.6 ppm, umuma açık havuzlara en çok 1.5 ppm klor kalacak şekilde suyun klorlanması sağlanmalıdır.
Uzun süre aktivitesini koruduğu için tablet klor tercih edilmelidir.

Kuyulardaki Suyun Klorlanması
Kullanım öncesinde kuyular %35 oranında klor içeren, klor kaymağı olarak adlandırılan, sodyum hipoklorit ile 24 saat boyunca dezenfekte edilir. Sonrasında kuyu suyundaki klor seviyesini 1mg/l ye düşürmek amacıyla kuyudaki su tahliye edilir. Sudaki klor miktarı ayarlandıktan sonra ya kuyu çıkışına klor cihazı ya da kuyunun içine klor koyarak düzenli bir şekilde kuyudaki suyun klorlanması sağlanır. 

Depolardaki Suyun Klorlanması
Su sirkülasyonu sürekli olan depolarda su çıkışında gün içinde klor miktarı tayin edilir ve ona göre klorlama yapılır. Böyle depolardaki suyun klorlanması basit bir klorma düzeneği veya klorlama cihazı ile gerçekleştirilir.

Yayınlanma Tarihi : 04.11.2014 02:54:24

Suyun Klorlanması Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Suyun Klorlanması"

tuncay

benim köyde 12 metre derinlik 3 metre genişliğinde kuyum var ne kadar klor ve nasıl kullana bilirim

2015-01-22

Kullanıcı oyu: 4,5
Diğer () yorumu göster

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Suda Batan Maddeler

Suda batan maddeler, birçok diğer farklı faktörlere bağlı olmasına rağmen temel prensip olarak yoğunlukları suyun yoğunluğundan fazla olan maddelerdir. Yoğunluğun yanı sıra, maddenin şekli ve yapısı da su içerisindeki hareketlerin...

Ilık Suyun Faydaları

Ilık suyun faydaları sağlık açısından olduğu kadar fiziksel ve psikolojik olarak da birçok şekilde ortaya çıkmaktadır. Birçok kişinin fiziksel ve psikolojik olarak kendini rahatsız ettiği fazla kilolarından kurtulmanın en kolay yo...

Sıcak Suyun Faydaları

Sıcak suyun faydaları asırlardır birçok konuda şifa kaynağı olarak anlatılıyor. Uzmanlar özellikle 35 yaş üstü kişilerde sıcak su içilmesinin çok faydalı olduğunu belirtiyor. Çin halkının yaz kış sıcak su tükettiğini bilmeyen yokt...

Suyun Faydaları

Suyun faydaları dünya üzerinde yaşamı elverişli kılacak kadar fazladır. Esasen suyun evrende bulunan diğer bileşiklerden özel olarak hiçbir farkı yoktur. Örneğin, Satürn gezegeninin uydusu ve yapısal olarak dünyamıza çok benzeyen...

Limonlu Suyun Faydaları

Limonlu su C vitamini bakımından oldukça zengindir ve vücut direncini yüksek tutarak kişilerin güçlü kalmasını sağlıyor. Limonlu su genellikle hastalık dönemlerin de çok sık tüketilir ve iyileşme gösterilince sonra çabucak...

Su İçmenin Faydaları

İnsan vücudunun %60 kadarı sudur. Vücutta ki bütün organlar ve hücreler yeterli su olmadan fonksiyon görevlerini yürütemezler. Hücre içerisinde gerçekleşen bütün metabolik olaylar hücre içinde su yeterli ise çalışabilmektedir.

Suyun Kaldırma Kuvveti

Suyun kaldırma kuvveti, bir diğer adıyla Arşimet Prensibi, doğada bulunan oldukça temel kuvvetlerden birisi olup, suyun kaldırma kuvveti olarak anılmasına rağmen tüm sıvılar için geçerlidir. Suyun kaldırma kuvveti, milatta...

Alkali Suyun Faydaları

Alkali suyun faydaları her gün düzenli olarak tüketildiğinde maksimum seviyede ortaya çıkar. Alkali su vücudunuz için çok etkili bir antioksidandır. İçme suyu olarak kullanımının sağladığı faydaların yanı sıra, alkali su cilt ve s...

Suda Yüzen Maddeler

Suda yüzen maddeler, birçok ek unsurların yanında temel olarak özkütle değerleri suyun özkütle değerinden daha az olan maddelerdir. Tarih boyunca insanlık, suda yüzen maddelerden özellikle ulaşım alanında oldukça yoğun bir şekilde...

Suyun Özellikleri

Suyun özelliklerinin her açıdan ayrı ayrı incelenmesi, yaşam için ne kadar önemli bir kimyasal bileşik olduğunun somut kanıtlarını sunar. Fiziksel açıdan incelendiğinde suyun özellikleri bakımından evrende bulunan diğer moleküller...















Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

Su, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Haziran - 2017