Suyun KlorlanmasıSuyun klorlanması, suyun dezenfeksiyon işlemlerinden biridir. Su, sisteme verildikten sonra mikroorganizmalarla kontamine olabilir. Bunu engellemek için arıtma tesislerinde filtreleme işlemi sonrası suya klor eklenir. Bu, suyun sisteme girdikten sonra bulaşabilecek mikroorganizmaların üremesini engeller. Dağıtım sistemi içinde ve depolarda bulunan su, belli aralıklarla klorlanarak dezenfeksiyon süreci devam ettirilir. Klorun Etki MekanizmasıKlorun bakteriler üzerinde bakterisit etkisi vardır. Bu etki, glikoz oksidasyonunu engelleyerek ve enzim aktivasyonunu azaltarak gerçekleşir. Klor, suya eklendiğinde hipoklorik asit (HOCl) ve hidroklorik asit (HCl) oluşur. Hipoklorik asit ve hipoklorit iyonlarının yoğunluğu serbest klor olarak tanımlanır. Ortamın pH değeri ayarlanarak elde edilen HOCl ve klorun amonyak ile birleşmesinden oluşan türevler, güçlü bakterisit etkiye sahiptirler. Bu nedenle klor, 1900'lerin başından beri dezenfektan olarak kullanılmaktadır. Dezenfeksiyon Metodu Olarak Suyun Klorlanmasının Avantajları
Şebeke Suyunun KlorlanmasıÜlkemizde içme suyunun standartlarını Sağlık Bakanlığı belirlemekte ve yerel yönetimler de dezenfeksiyon işlemlerini yürütmektedir. Dünyada ishal vakalarının önemli bir bölümü sudaki mikroorganizmalardan kaynaklanmakta ve ölüme varacak kadar ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Şebekelerdeki suyun klorlanması işleminde sınırlar yasalar ile belirlenmiştir. Yönetmelik gereği şebekenin uç noktalarındaki rezidüel klor miktarı 0.5 ppm olarak tayin edilmiştir. İçme-Kullanma Suyu Temini Aşamaları
Şebekede tam ve sürekli kontrol sağlanamıyorsa, suyun klorlanmasının hayati derecede önemi vardır. Yüzme Havuzundaki Suyun KlorlanmasıKüçük havuzlara el ile klor tatbiki rahatlıkla yapılabilirken, büyük havuzlarda bir klorlama sistemi kurulmalıdır. Kişisel havuzlarda 0.4 - 0.6 ppm, umuma açık havuzlarda ise en fazla 1.5 ppm klor kalacak şekilde suyun klorlanması sağlanmalıdır. Uzun süre aktivitesini koruduğu için tablet klor tercih edilmelidir. Kuyulardaki Suyun KlorlanmasıKullanım öncesinde kuyular, %35 oranında klor içeren sodyum hipoklorit ile 24 saat boyunca dezenfekte edilir. Sonrasında kuyu suyundaki klor seviyesini 1 mg/L'ye düşürmek amacıyla kuyudaki su tahliye edilir. Sudaki klor miktarı ayarlandıktan sonra ya kuyu çıkışına klor cihazı yerleştirilir ya da kuyunun içine klor eklenerek düzenli bir şekilde kuyudaki suyun klorlanması sağlanır. Depolardaki Suyun KlorlanmasıSu sirkülasyonu sürekli olan depolarda, su çıkışında gün içinde klor miktarı tayin edilir ve ona göre klorlama yapılır. Bu tür depolardaki suyun klorlanması, basit bir klor düzenleği veya klorlama cihazı ile gerçekleştirilir. |
suyun klorlanmasının reaksiyonları nelerdir
Cevap yazEnes Bey, suyun klorlanmasında genellikle aşağıdaki kimyasal reaksiyonlar gerçekleşir:
1. Cl2 + H2O â HOCl + HCl
2. HOCl â H+ + OCl-
Bu reaksiyonlar sonucunda oluşan hipokloröz asit (HOCl) ve hipoklorit iyonu (OCl-) suyu dezenfekte eder.
Merhaba Enes bey, klorlama ile suyun temizliği yapılır. Biyolojik olarak suyun arıtma işlemi sağlanıyorsa, biyolojik arıtma bitikten sonra klorlamak su içerisindeki zararlı bakterilerin öldürülmesini sağlar.