Suyun Klorlanması Nedir ve Nasıl Yapılır?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Suyun Klorlanması Nedir ve Nasıl Yapılır?

Suyun klorlanması, suyun dezenfeksiyon işlemlerinden bir tanesidir. Su sisteme verildikten sonra mikroorganizmalarla kontamine olabilir. Bunu engellemek için arıtma tesislerinde filtreden geçtikten sonra su sisteme girdikten sonra bulaşabilecek mikroorganizmaların üremelerinin önüne geçilir. Dağıtım sistemi içinde depolarda bulunan suyun klorlanması belli aralıklarla yapılarak dezenfeksiyona devam edilir.

Klorun bakteriler üzerinde bakterisit etkisi vardır. Bunu da glikoz oksidasyonunu engelleyerek ve enzim aktivasyonunu azaltarak gerçekleştirir. Klor, basit anlatımıyla suda çözündüğünde hipoklorik ve hidroklorik asit ortaya çıkar. Hipoklorik asit (HOCl) ve hipoklorit iyonlarının yoğunluğu serbest klor olarak tanımlanır. Ortam pH değerinin ayarlanması ile elde edilen HOCl ve klorun amonyak ile birleşmesinden oluşan türevleri çok güçlü bakterisit etkiye sahiptirler ve bu şekilde 1900'un başından beri dezenfektan olarak kullanılmaktadır.


Dezenfeksiyon Metodu olarak Suyun Klorlanmasının Avantajları

  • Klorlama işlemi geniş bir mikroorganizma çeşidi üzerinde etkilidir.
  • Rezidüel dezenfeksiyon (İkincil dezenfeksiyon) yaparak süreklilik sağlar.
  • Tat, koku ve kimyasal anlamda kontrol sağlar.
  • Sudan kaynaklanan hastalıklar ile suyun klorlanması işlemi ve diğer dezenfektant maliyetleri kıyaslandığında klorlamanın ekonomik katkısı tartışmasız daha fazladır.
  • Yüzme havuzlarında ve depolarda da kullanılarak çok yönlü kullanım alanının olması klorlamayı diğer yöntemlere göre avantajlı kılmaktadır.

Şebeke Suyunun Klorlanması


Ülkemizde içme suyunun standartlarını Sağlık Bakanlığı belirlemekte ve yerel yönetimler de dezenfeksiyon işlemlerini yürütmektedirler. Dünyada ishal vakalarının çok önemli bir bölümü sudaki mikroorganizmalardan ve ölüme varacak kadar ciddi sonuçlar yaşanmaktadır. Şebekelerdeki suyun klorlanması işleminde sınırlar yasalar ile belirlenmiş olup, yönetmelik gereği şebekenin uç noktalarında rezidüel klor miktarı 0.5 ppm olarak tayin edilmiştir.

İçme-kullanma suyu temini basitçe şu aşamalardan oluşur:
  • Suyun içindeki partiküller bir araya getirilir,
  • Bir araya gelen partiküller sedimantasyon ile dibe çöker,
  • Filtreleme yapılarak dibe çökmeyen diğer parçacıklar da elenir,
  • Katı maddeler atıldıktan sonra mikroorganizmaları yok etmek için klorlama ile dezenfeksiyon yapılır. Biyolojik arıtma yapılıyorsa, biyolojik arıtmadan sonra klorlama yapılması uygundur.
Şebekede tam ve sürekli kontrol sağlanamıyor ve bütünlük yoksa suyun klorlanmasının hayati derecede önemi vardır.


Yüzme Havuzundaki Suyun Klorlanması


Küçük havuzlara el ile klor tatbiki rahatlıkla yapılırken büyük havuzlarda bir klorlama sistemi kurulmalıdır. Kişisel havuzlarda 0.4 - 0.6 ppm, umuma açık havuzlara en çok 1.5 ppm klor kalacak şekilde suyun klorlanması sağlanmalıdır.

Uzun süre aktivitesini koruduğu için tablet klor tercih edilmelidir.


Kuyulardaki Suyun Klorlanması

Kullanım öncesinde kuyular %35 oranında klor içeren, klor kaymağı olarak adlandırılan, sodyum hipoklorit ile 24 saat boyunca dezenfekte edilir. Sonrasında kuyu suyundaki klor seviyesini 1mg/l ye düşürmek amacıyla kuyudaki su tahliye edilir. Sudaki klor miktarı ayarlandıktan sonra ya kuyu çıkışına klor cihazı ya da kuyunun içine klor koyarak düzenli bir şekilde kuyudaki suyun klorlanması sağlanır.


Depolardaki Suyun Klorlanması

Su sirkülasyonu sürekli olan depolarda su çıkışında gün içinde klor miktarı tayin edilir ve ona göre klorlama yapılır. Böyle depolardaki suyun klorlanması basit bir klorma düzeneği veya klorlama cihazı ile gerçekleştirilir.

Suyun Klorlanması Yorumları

soru

enes

03 Ocak 2018 Çarşamba

suyun klorlanmasının reaksiyonları nelerdir

Cevap yaz
cevap

Nardin

17 Eylül 2018 Pazartesi

Merhaba Enes bey, klorlama ile suyun temizliği yapılır. Biyolojik olarak suyun arıtma işlemi sağlanıyorsa, biyolojik arıtma bitikten sonra klorlamak su içerisindeki zararlı bakterilerin öldürülmesini sağlar.

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Suyun Ph Değeri

Suyun Ph Değeri

Suyun Genleşmesi

Suyun Genleşmesi

Popüler İçerikler

Saf Suyun Özellikleri

Saf Suyun Özellikleri

Suyun Kaynama Derecesi

Suyun Kaynama Derecesi

Editörün Seçtiği

Suda Yüzen Maddeler

Suda Yüzen Maddeler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Su Kirliliğinin Zararları ve Çevresel Etkileri

Su Kirliliğinin Zararları ve Çevresel Etkileri

Suyun Hayatımızdaki Önemi

Suyun Hayatımızdaki Önemi

Limonlu Suyun Faydaları Nelerdir?

Limonlu Suyun Faydaları Nelerdir?

Karbonatlı Suyun Zararları

Karbonatlı Suyun Zararları

Su Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Su Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Suda Batan Maddeler

Suda Batan Maddeler

Güncel

Suyun Kaldırma Kuvveti

Suyun Kaldırma Kuvveti

Güncel

Suda Çözünen Vitaminler

Suda Çözünen Vitaminler

Suyun Elektrolizi Nasıl Yapılır?

Suyun Elektrolizi Nasıl Yapılır?

Suyun Özkütlesi Suyun Özkütle ve Özellikleri

Suyun Özkütlesi Suyun Özkütle ve Özellikleri

Suda Yaşayan Canlılar

Suda Yaşayan Canlılar

Suda Yetişen Bitkiler

Suda Yetişen Bitkiler

Canlılar İçin Suyun Önemi

Canlılar İçin Suyun Önemi

Suyun Buharlaşması

Suyun Buharlaşması

Alkali Suyun Faydaları Nelerdir?

Alkali Suyun Faydaları Nelerdir?

Suyun Görevleri Nelerdir?

Suyun Görevleri Nelerdir?

Suyun Atom Modeli

Suyun Atom Modeli