Suyun Klorlanması Nedir ve Nasıl Yapılır?

Suyun klorlanması, dezenfeksiyon sürecinin önemli bir parçasıdır. Mikroorganizmaların üremesini engellemek için suya eklenen klor, suyun güvenliğini artırırken, hastalıkların yayılmasını önlemeye yardımcı olur. Klor, ekonomik ve etkili bir dezenfektan olarak geniş kullanım alanlarına sahiptir.
Suyun Klorlanması Nedir ve Nasıl Yapılır?
21 Ağustos 2024

Suyun Klorlanması


Suyun klorlanması, suyun dezenfeksiyon işlemlerinden biridir. Su, sisteme verildikten sonra mikroorganizmalarla kontamine olabilir. Bunu engellemek için arıtma tesislerinde filtreleme işlemi sonrası suya klor eklenir. Bu, suyun sisteme girdikten sonra bulaşabilecek mikroorganizmaların üremesini engeller. Dağıtım sistemi içinde ve depolarda bulunan su, belli aralıklarla klorlanarak dezenfeksiyon süreci devam ettirilir.

Klorun Etki Mekanizması


Klorun bakteriler üzerinde bakterisit etkisi vardır. Bu etki, glikoz oksidasyonunu engelleyerek ve enzim aktivasyonunu azaltarak gerçekleşir. Klor, suya eklendiğinde hipoklorik asit (HOCl) ve hidroklorik asit (HCl) oluşur. Hipoklorik asit ve hipoklorit iyonlarının yoğunluğu serbest klor olarak tanımlanır. Ortamın pH değeri ayarlanarak elde edilen HOCl ve klorun amonyak ile birleşmesinden oluşan türevler, güçlü bakterisit etkiye sahiptirler. Bu nedenle klor, 1900'lerin başından beri dezenfektan olarak kullanılmaktadır.

Dezenfeksiyon Metodu Olarak Suyun Klorlanmasının Avantajları


  • Klorlama işlemi geniş bir mikroorganizma çeşidi üzerinde etkilidir.
  • Rezidüel dezenfeksiyon (ikincil dezenfeksiyon) yaparak sürekli dezenfeksiyon sağlar.
  • Tat, koku ve kimyasal anlamda kontrol sağlar.
  • Sudan kaynaklanan hastalıklarla mücadelede ve diğer dezenfektan maliyetleri kıyaslandığında klorlamanın ekonomik katkısı tartışmasız daha fazladır.
  • Yüzme havuzları ve depolarda da kullanılarak çok yönlü kullanım alanı sunar.

Şebeke Suyunun Klorlanması

Ülkemizde içme suyunun standartlarını Sağlık Bakanlığı belirlemekte ve yerel yönetimler de dezenfeksiyon işlemlerini yürütmektedir. Dünyada ishal vakalarının önemli bir bölümü sudaki mikroorganizmalardan kaynaklanmakta ve ölüme varacak kadar ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Şebekelerdeki suyun klorlanması işleminde sınırlar yasalar ile belirlenmiştir. Yönetmelik gereği şebekenin uç noktalarındaki rezidüel klor miktarı 0.5 ppm olarak tayin edilmiştir.

İçme-Kullanma Suyu Temini Aşamaları

  • Suyun içindeki partiküller bir araya getirilir.
  • Bir araya gelen partiküller sedimantasyon ile dibe çöker.
  • Filtreleme yapılarak dibe çökmeyen diğer parçacıklar da elenir.
  • Katı maddeler atıldıktan sonra mikroorganizmaları yok etmek için klorlama ile dezenfeksiyon yapılır. Biyolojik arıtma yapılıyorsa, biyolojik arıtmadan sonra klorlama yapılması uygundur.

Şebekede tam ve sürekli kontrol sağlanamıyorsa, suyun klorlanmasının hayati derecede önemi vardır.

Yüzme Havuzundaki Suyun Klorlanması

Küçük havuzlara el ile klor tatbiki rahatlıkla yapılabilirken, büyük havuzlarda bir klorlama sistemi kurulmalıdır. Kişisel havuzlarda 0.4 - 0.6 ppm, umuma açık havuzlarda ise en fazla 1.5 ppm klor kalacak şekilde suyun klorlanması sağlanmalıdır. Uzun süre aktivitesini koruduğu için tablet klor tercih edilmelidir.

Kuyulardaki Suyun Klorlanması

Kullanım öncesinde kuyular, %35 oranında klor içeren sodyum hipoklorit ile 24 saat boyunca dezenfekte edilir. Sonrasında kuyu suyundaki klor seviyesini 1 mg/L'ye düşürmek amacıyla kuyudaki su tahliye edilir. Sudaki klor miktarı ayarlandıktan sonra ya kuyu çıkışına klor cihazı yerleştirilir ya da kuyunun içine klor eklenerek düzenli bir şekilde kuyudaki suyun klorlanması sağlanır.

Depolardaki Suyun Klorlanması

Su sirkülasyonu sürekli olan depolarda, su çıkışında gün içinde klor miktarı tayin edilir ve ona göre klorlama yapılır. Bu tür depolardaki suyun klorlanması, basit bir klor düzenleği veya klorlama cihazı ile gerçekleştirilir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
enes 09 Nisan 2024 Salı

suyun klorlanmasının reaksiyonları nelerdir

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Enes Bey, suyun klorlanmasında genellikle aşağıdaki kimyasal reaksiyonlar gerçekleşir:

1. Cl2 + H2O → HOCl + HCl
2. HOCl ↑ H+ + OCl-

Bu reaksiyonlar sonucunda oluşan hipokloröz asit (HOCl) ve hipoklorit iyonu (OCl-) suyu dezenfekte eder.

2. Cevap
cevap
Nardin

Merhaba Enes bey, klorlama ile suyun temizliği yapılır. Biyolojik olarak suyun arıtma işlemi sağlanıyorsa, biyolojik arıtma bitikten sonra klorlamak su içerisindeki zararlı bakterilerin öldürülmesini sağlar.

Çok Okunanlar
Suda Batan Maddeler
Suda Batan Maddeler
Suyun Faydaları Nelerdir?
Suyun Faydaları Nelerdir?
İlginizi Çekebilir
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Suyun Görevleri Nelerdir?
Suyun Görevleri Nelerdir?
Balıklar Suda Nasıl Solunum Yapar
Balıklar Suda Nasıl Solunum Yapar
Ilık Suyun Faydaları Nelerdir?
Ilık Suyun Faydaları Nelerdir?
Su İçmenin Faydaları Nelerdir?
Su İçmenin Faydaları Nelerdir?
Suyun Atom Modeli
Suyun Atom Modeli
Güncel
Atık Suların Arıtılması
Atık Suların Arıtılması
Güncel
Saf Suyun Özellikleri
Saf Suyun Özellikleri
Güncel
Suda Yüzen Maddeler
Suda Yüzen Maddeler
Su Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Su Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Suyun Ph Değeri
Suyun Ph Değeri
Sirkeli Suyun Faydaları Nelerdir?
Sirkeli Suyun Faydaları Nelerdir?
Suyun Buharlaşması
Suyun Buharlaşması
Suda Yaşayan Hayvanlar ve Özellikleri
Suda Yaşayan Hayvanlar ve Özellikleri
Naftalin Suda Çözünür Mü
Naftalin Suda Çözünür Mü
Suyun Kaldırma Kuvvetini Kim Buldu
Suyun Kaldırma Kuvvetini Kim Buldu
Su Olmasaydı Ne Olurdu?
Su Olmasaydı Ne Olurdu?
Suların Sertliği ve Özellikleri
Suların Sertliği ve Özellikleri